Piraattipuolue kiittää aluevaaleista

LEHDISTÖTIEDOTE
Vapaa julkaistavaksi heti

Piraattipuolue kiittää aluevaaleista

Kiitokset äänestäjille, piraateille ja kaikille, jotka ensimmäisiä aluevaaleja ovat aktiivisesti tehneet! 

Toivomme, että uudet aluevaltuustot tekevät alkutaipaleellaan valintoja, jotka edesauttavat päätöksenteon läpinäkyvyyttä, kansalaisten osallisuutta ja yhdenvertaisia palveluita.

Piraateille nämä vaalit olivat sekä vaikeat että helpot.

Piraattien valtakunnallinen äänimäärä oli samaa heikkoa tasoa kuin kuntavaaleissakin. Sote on politiikan osa-alue, jota piraattien aktiivit ja äänestäjät ovat harvemmin pitäneet ydinosaamisalueenaan – puheenjohtajamme Riikka Nieminen on tässä tervetullut poikkeus. Aluevaalien surullisen alhainen äänestysaktiivisuus näytti suosivan perinteisiä puolueita. Lisäksi piraattien äänestäjäkunta on ollut suurelta osin nuorehkoja kaupunkilaisia, jotka näissä vaaleissa äänestivät vähemmän kuin muissa vaaleissa.

Palkattua kampanjaväkeä piraateilla ei ole ja kuntavaalien ponnistus tuntui edelleen vaalityössä. Pandemia hankaloitti huomattavasti katukampanjointia, kuten kaikilla puolueilla, mutta piraateilla oli jälleen käytössä viikottainen vaaliteltta Jitsi-videopuhelupalvelussa. Vaalijulisteiden tekeminen, jakaminen ja liisteröinti vei jälleen kohtuuttoman ison osan myös ehdokkaiden resursseista vaalityöstä. Taloudelliset resurssit olivat näissäkin vaaleissa kovin vähäiset, sillä Piraattipuolue ei saa puoluetukea eikä mitään muitakaan tukia. Vaalikampanjat ja puolueen toiminta rahoitetaan jäsenmaksuin ja pienin lahjoituksin.

Samaan aikaan vaalikampanjassa oli toiveikkuutta herättäviä piirteitä. Piraateilla oli hyvä yhteishenki koko kampanjan ajan ja käytössä olevista vähäisistä resursseista oli aika realistinen kuva. Resurssit osattiin jakaa hyvin. Ihmisten kuormittumiseen kiinnitettiin aktiivisesti huomiota – jo toimintasuunnitelman tasolla halusimme, ettei aktiiveja uuvuteta loppuun.

Muotoilimme soten osalta piraattitavoitteita paljon aiempaa laajemmin. Tarjosimme mahdollisuuden äänestää piraatteja lähes kaikilla hyvinvointialueilla. Ehdokashankinnassa oli avuksi puheenjohtajan lähes kahden kuukauden mittainen Suomen-kiertue, jolla hän tapasi aktiiveja, ehdokkaita ja muita tukijoukkoja. Kiertue keskeytettiin vaikeutuneen koronatilanteen takia, joka oli muutoinkin leimallinen kampanjan loppuvaiheilla. 

Ylen pienpuoluetenttiin puheenjohtaja Riikka Nieminen ei voinut osallistua, sillä tiedusteluista huolimatta tilaisuuteen ei tehty mitään ennakkojärjestelyjä kahden metrin turvavälien lisäksi. Puheenjohtaja kuuluu riskiryhmään ja hän ei saanut osallistua maskin kanssa. Lopulta tilaisuuteen osallistui – hyvin edustavasti – varapuheenjohtaja Juho Karvinen.

Edellisen lisäksi sosiaalisessa mediassa huomioitiin myös, että vaalirahoituksen ennakkoilmoituksia oli tullut perinteisesti Piraattipuolueen ehdokkailta eniten. 

– Toteutamme käytännössä sitä avoimuutta, jonka perään politiikassa kuulutamme, sanoo puheenjohtaja Riikka Nieminen.

Ennen ensi vuoden eduskuntavaaleja on edessä monenlaista itsetutkiskelua, ohjelmatyötä, viestinnän ja organisaation kehittämistä edelleen. Politiikan sisällöistä ja luottamushenkilöistä tehdään päätöksiä puoluekokouksessa. Puolueen jäsenille, kannattajille ja symppaajille tiedoksi, että  kutsumme teidät matalalla kynnyksellä mukaan tekemään muutosta!

Lisätietoja antavat:

Riikka Nieminen
Piraattipuolueen puheenjohtaja
044 555 0910
riikka.nieminen@piraattipuolue.fi

ja

Juho Karvinen
Piraattipuolueen varapuheenjohtaja
050 345 5023
juho.karvinen@piraattipuolue.fi