riikka_nieminen_300x300px

Riikka Nieminen

Piraattipuolueen varapuheenjohtaja,
Uudenmaan piiriyhdistyksen puheenjohtaja,
kokemusasiantuntija, vammaisaktiivi

Uusimaa: Espoo

Olen ahkera yhdistelmä kokemusasiantuntijaa, yhteiskunnallisten oikeuksien puolustajaa ja työkyvyttömyyseläkeläistä. Olen koulutettu kokemusasiantuntija, eli kerron omista kokemuksistani psyykkisen ja fyysisen sairastamisen ja invalidisoitumisen kanssa. Painotan ennen kaikkea juuri niitä keinoja, joilla olen kuntoutunut kuudesta eri psykiatrisesta diagnoosista ja miten olen sopeutunut elämään jatkuvan kivun kanssa. Minulta voi kysyä sellaisia kysymyksiä joihin akuutisti sairas ei osaa vielä vastata.

Olen mukana monessa työryhmässä kehittämässä lakeja ja palveluita vastaamaan todellista tarvetta ja sairaan ihmisen arjen kokemusta. Teen siis paljon muutakin kuin käyn vain luennoimassa oppilaitoksissa, joka sekin on todella tärkeää, sillä siten tulevat ammattilaiset voivat löytää mielekkyyden asiakkaan kuulemiseen ja huomioimiseen.

Olen Piraattipuolueen Uudenmaan piirijärjestön puheenjohtaja ja ehdolla eduskuntavaaleissa 2019.

Toivon, että pääsen kansanedustajana tuomaan vammaisten ja väliinputoajien äänen kuuluviin. On helpointa leikata niiltä, keneltä kuuluu vähiten vastustusta. Yhteiskuntana meillä on yhdenvertaista ja turvallista, vasta sitten kun kaikkien asiat sujuu.

Palveluita tulee kehittää ja aina yhdessä asiakkaiden kanssa, jotta ne olisivat oikeasti toimivia ja myös laadukkaita. Päättäjät, jotka ovat aina olleet työterveyshuollon piirissä, eivät kykene näkemään perusterveydenhuollon ongelmia. Olemmeko me heiltä saaneet mielikuvan siitä, että yksityinen yritys tuottaisi samalla määrällä rahaa itselleen voittoa, sekä tuottaisi parempaa palvelua kuin julkinen?

Palveluihin pitää panostaa, sillä vaikuttavuus tulee aina viiveellä. Tutkimustulos kertoo, että mielenterveystyöhön sijoitetut eurot tuottavat itsensä 5x takaisin. Se on järisyttävän hyvä tuotto, sekä yksilön ja perheen kannalta rahassa korvaamaton sijoitus.

Perustulo on hyvä lähtökohta moneen ongelmaan, kuten myös päihdeongelmaisten näkeminen sairaina ja palveluita tarvitsevana ryhmänä, rikollisina pitämisen sijaan. Vaikka olen itse absolutisti, pidän kannabiksen laillistamista tutkimusnäytön pohjalta järkevänä. Verotulojen lisäksi tulee säädetyksi ikäraja yhtenä tärkeänä asiana ja lasten suojeleminen onnistuu aiempaa paremmin.

Tähtään avoimeen päätöksentekoon, sekä samalla siihen, että jokaisella on kuitenkin oikeus yksityisyyteensä. Olen usein käyttänyt esimerkkinä Kela-korvattuja taksikyytejä, toisten ei tarvitse tietää, mille ovelle sinut saatetaan, kuten kyytien yhdistelyssä nyt käy.