Mikä ihmeen Piraattipuolue?

Mikä porukka te oikein olette ja mitä te ajatte?

Piraattipuolueen tarkoituksena on nostaa poliittiseen keskusteluun niitä tärkeitä asioita, jotka ovat jääneet liian vähälle huomiolle muiden puolueiden toimesta. Erityisesti lähellä sydäntämme on puolustaa yksilönvapautta, yksityisyydensuojaa ja yhdenvertaisuutta. Lisäksi haluamme kehittää tietoyhteiskuntapoliittisin keinoin avoimempaa, demokraattisempaa ja avomielisempää yhteiskuntaa.

Ja miten meinasitte näitä asioita ajaa?

Vaaleihin osallistumisen lisäksi käytämme kansalaistoiminnan keinoja. Osallistumme aktiivisesti puolueena yhteiskunnalliseen keskusteluun tiedottein ja kannanotoin. Lisäksi osallistumme teemoihimme sopivien kansalaisalotteiden aktiiviseen keräämiseen ja markkinointiin. Käyttämme tarjottuja tilaisuuksia hyväksi osallistuaksemme keskusteluihin ja teemme mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä niiden kansalaisjärjestöjen kanssa, joiden tavoitteet ovat yhteneviä meidän kanssamme. Aktiivimme ovat tyypillisesti myös aktiivisia muissa järjestöissä Piraattipuolueen lisäksi.

Hetkonen, eikös teidän pitänyt haluta netistä kaikki ilmaiseksi?

Olemme tyytymättömiä nykyiseen tekijänoikeuslainsäädännön tilaan, se on totta. Nykyinen lainsäädäntö estää kulttuurin kukoistuksen eikä palvele sellaisenaan edes itse teosten tekijöitä. Nykylainsäädäntö suojaa enemmän levittäjiä ja oikeuksien valvojia ja tästä maksetaan verovaroinkin kovaa hintaa, puhumattakaan kohtuuttomien rangaistuksien inhimillisestä kustannuksista. Haluamme muuttaa suuntaa enemmän tekijöitä ja kuluttajia palvelevaan suuntaan, jossa tekniset ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Nimenne on tosi luotaantyöntävä - miksette vaihda sitä?

Piraattipuolue sai nimensä Ruotsista lähteneestä liikkeestä, joka pohjautuu itseasiassa kahden taiteilijan tempaukseen. Kun heidän pohjatyölleen ja vaatimuksilleen perustettiin puolue, otettiin tuo valmis brändi käyttöön. Piraattiliike on levinnyt nyt lähes 70 valtioon ja haluamme pysyä osana tätä kansainvälistä muutosliikettä. Nimi asettaa toki haasteensa, mutta poliittisessa ympäristössä tämä on haasteistamme pienin. Provosoiva nimi kuitenkin on osoittautunut varsin toimivaksi jäänrikkojaksi: samankaltainen puolue ennen Piraattipuoluetta nimeltä Tietoyhteiskuntapuolue ei saanut itseään edes puoluerekisteriin asti.

Kuulostaa ihan hyvältä, mitenkäs tähän pääsee mukaan?

Voit kannattaa, liittyä, tulla mukaan toimintaan tai lahjoittaa.  Seuraamalla kalenteriamme  löydät helpoiten piraattitapahtumat lähellä sinua. Jos alueellasi ei piraattitoimintaa vielä ole, ota yhteyttä piiriyhdistyksesi hallitukseen ja saat tukea toiminnan aloittamiseen. Meitä kannattaa myös seurata sosiaalisessa mediassa. Halutessasi aktiiviksi, parhaiten mukaan pääset tapaamalla piirisi muita aktiiveja esimerkiksi piirin tapahtumissa, joista tiedotetaan piirin some-kanavissa ja puolueen kalenterissa.

Reaaliaikaisina keskustelukanavina käytämme Slackia ja IRC:tä, jonka löydät serveriltä irc.piraattipuolue.fi kanavalta #piraattipuolue. Kanava on myös sillattu Ircnetin puolelle. Keskustelu on yleiskanavalla hyvin monenkirjavaa emmekä vastaa sen sisällöstä, joskin keskusteluun puututaan tarvittaessa ilmoitusten perusteella. Serverillä on myös paikalliset kanavansa piireille, esim. #helsinki ja #keski-suomi. Paikallisilla kanavilla keskustelu on toimintakeskeisempää.

Ei tässä nyt enempää tule kysyttävää mieleen, mutta jos tulee, niin kuinka saan vastauksia?

Omatoimisesti voit tutustua materiaaleistamme puolueohjelmaan ja kannanottoihimme. Sosiaalisesta medioista Facebookin kautta viestiä laittamalla tavoittaa meidät pidempiä kyselyitä varten, Twitterissä voi tehdä lyhyempiä kyselyitä. Sähköpostitse meistä suurimman osan saa kiinni osoiteella etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi (ei ääkkösiä) sekä yleisempiä tiedusteluja voi lähettää osoitteeseen info@piraattipuolue.fi. Varmimmin ja nopeimmin vastauksia saat tiedustelemalla valitsemaltasi puolueen luottamushenkilöltä suoraan sekä sosiaalisten medioiden kautta.