Puoluejohtaja Riikka Niemisen haastattelu

riikka nieminen

Miksi päätit hakea puolueen puheenjohtajaksi?

Minua pyydettiin hakemaan. Olin ollut ehdolla myös aikaisemmin ja varapuheenjohtajan roolissa aiemman kauden. Minulla on toki myös kokemusta johtamisesta ja toimin puheenjohtajana myös Uudenmaan Piraateissa nyt kolmatta kautta. Yhteistyönä olen kokenut sen parhaimmillaan.

Mitkä ovat kolme tärkeintä tavoitettasi puheenjohtajana lyhyellä tai pitkällä tähtäimellä?

A. Madalletun hierarkian otin käyttöön heti puheenjohtajistossa. Meillä on kiinnostustensa mukaan varapuheenjohtaja Juho Karvinen vienyt eteenpäin periaateohjelmamuutosta, sekä kuntavaaliohjelmaa ja varapuheenjohtaja Marek Nečada on tehnyt sääntömuutosesitystä. Olemme kaikki myös puheenjohtaneet kokouksia. Tämä tarjoaa sujuvampaa työntekoa, sekä joustavuutta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

B. Itse olen suunnannut aikaa viestinnän puolelle. Kuntavaaleja koskien tavoitteenani on, että piraattipuolue tavoittaa uutta yleisöä. Toteutamme sosiaalisessa mediassa mainoskampanjan, se on tehokas keino tavoittaa niitä ihmisiä, jotka eivät jo valmiiksi kuulu kuplaamme.

Maailma on muuttanut sosiaalisen median puolelle. Sananvapaudesta, yksilönoikeuksista ja yksityisyydestä on tarve puhua sielläkin. Toivon että saamme piraatit mukaan julkiseen keskusteluun ja nuorempia ihmisiä mukaan jäsenistön ikääntyessä.

Tämä toinen teema liittyy siis jäsen- ja ehdokashankintaan, johon ei olla oikein ennätetty panostaa. Ja se on ollut ymmärrettävää, kun iso osa jäsenistä on aina kuluttanut kaikki voimansa ja rahansa vaaleissa ehdokkaana olemiseen tai heidän tukemiseensa. Usein vastaavissa organisaatioissa käy juuri näin. Silloin uusien on vaikea astua mukaan toimintaan. Pidemmällä tähtäimellä tehtävänkuvien kirjoittaminen siis auttaa seuraavia hyppäämään hommiin mukaan. Toivon että myös uusia jäseniä saadaan aktiiveiksi auttamaan omassa piiriyhdistyksessä sellaisella panoksella minkä kokevat sopivaksi. Pientä oma-aloitteisuutta tarvitaan.

C. Kolmantena tavoitteena on viedä puolue tästä ylimenokaudesta kunnialla läpi. Tarkoitus on tehdä hyvää kampanjaa, mutta ei sillä hinnalla, että aktiivit uupuvat loppuun. Se ei palvele pidemmän tähtäimen suunnitelmaa lainkaan. Voimme tehdä vaikuttavaa työtä monella tavalla, mutta vaalit ovat jääneet nyt ainoaksi, johon on panostettu kaikki. Tämä ei tarkoita, etteikö olisi mahdollista saada vaaleista hyvää tulosta ja valtuutettuja. Voimme saada paljon some-tilaa jäsentemme kautta, mutta se toki vaatii kaikkien osallistumista.

Jos me pidämme toistemme hyvinvointia arvona ja löydämme kampanjoinnista hauskuuden, se voi olla hyvin kannatteleva ja upea kokemus. Tässä vaiheessa aktiiveja on aika vähän, joten meidän tulee miettiä ennen tekemistä, että mikä on helpoin tapa toteuttaa asiaa.

Vaalien väleissä on paljon mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin kansalaistoiminnan ja tiedotuksen keinoin. Nyt Covid-19 takia pitää muutoinkin miettiä erilaista kampanjaa. Onneksi meillä on tässä valttikorttina tietotaito digitaalisten järjestelmien käytöstä.

Ilmoittelemme Piraattikalenterissa, milloin erityisesti olemme paikalla, mutta tervetuloa keskustelemaan ehdokkaidemme kanssa avoimen lähdekoodin kampanjateltalle Jitsiin!

Tuleeko puolue näyttämään vanhalta tutulta piraattipuolueelta vai erilaiselta ja uudistuneelta piraattipuolueelta puheenjohtajakaudellasi?

Toki jokainen puheenjohtaja tuo omaa persoonaansa mukanaan, mutta mitään erityistä uudistamishalua minulla ei ole. Pidin puolestamme puheenvuoroja, kun piraattipuolueen jatkosta äänestettiin. Ja vaikka oma asiantuntijuuteni ja nykyinen työtaustani liittyy sote- ja asiakasosallisuusasioihin, niin älkää antako sen hämätä. Olen ollut piraattipuolueen jäsenenä alusta asti ja olen halukas lisäämään kaikille tiedon saamista erilaista kanavista ja sovelluksista, joissa meidän kanssamme voi keskustella.

Onko puolue tehnyt mielestäsi joitakin selviä virheitä ennen puheenjohtajuuttasi ja jos on, niin mitä ja mitä niistä voidaan oppia?

No jälkiviisaus toki on helppoa. Juuri immateriaalioikeuksista olemme viestineet jo alussa siten, että aihetta on väärinymmärretty (että emme muka haluaisi muusikolle tai taiteilijalle palkkaa). Ja siihen viitataan usein vieläkin. Meidän tulee tehdä tätä aihetta selvemmäksi. Se on aikaisemmin aina jäänyt vaalikampanjoiden alle. Uusi periaateohjelma ja kuntavaaliohjelma on rautaista kamaa ja niistä saadaan myös selkeämmin esiin tavoitteitamme. Ja vaikka nostimme immateriaalioikeuksien kohdalla kaupallisen kopioinnin aikarajaa korkeammalle, niin se ei tarkoita, että se olisi mielestämme paras lopputulos. Se on pieni ojennus siihen suuntaan, jotta keskustelua voitaisiin käydä.

Miten aiot erottua eduksesi vaalipaneeleissa ensi keväänä?

Minulla on paljon kokemusta vaalipaneelien lisäksi muista paneeleista ja puhun työkseni, joten en ainakaan jännitä tai jätä puheenvuoroa käyttämättä. Käyn mielelläni aktiivien ja ehdokkaiden kanssa keskusteluja, jotta opin miten parhaiten perustella asiat.

Mikä on yhteiskuntamme vaikein ongelma tällä hetkellä?

Heikko mielenterveydenhoito. Matti Holi HYKS Psykiatriakeskuksen johdosta on sanonut, että psykiatria on rikki. Olen sen itse kokenut potilaana jo kymmenen vuotta sitten. Olen mukana Mielenterveyspoolin ohjausryhmässä ja ollut mukana työstämässä Terapiatakuu-kansalaisaloitetta. Meille olisi luvassa myös melkoisen hyvä rahallinen tuotto, jos voimme saada palvelun oikea-aikaisesti ja ennalta ehkäistä mielenterveydenhäiriöiden kroonistumista siten, että henkilö pysyy toimivana yhteiskunnan jäsenenä.

Mielenterveydenhäiriöt ohittivat juuri työterveydessä tuki- ja liikuntaelinten ongelmat. On laskettu että kolmannes tulevista nuorista jää työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyssyistä. Inhimillisen kärsimyksen lisäksi taloudellinen puoli on asian puolella. Jokainen panostettu euro tuottaa viisi euroa takaisin.

Hoitamattomana mielenterveyden ongelmat johtavat työn lisäksi vaikeuksiin myös perheen sisällä ja saattavat johtaa itsemurhiin. Olen mukana THL:n kansallisessa itsemurhien ehkäisyn työryhmässä. Menetämme yhden korvaamattoman ihmishengen lisäksi kaksi miljoonaa euroa verotuloja elämän mittaisesta työurasta. Tämä kaikki on ollut jo pitkään tiedossa. Koska tuloksia ei saada yhden nelivuotiskauden aikana, niin asialle ei ole tapahtunut juurikaan. Olen ollut Terapiatakuusta neuvottelemassa ministerin pyöreässä pöydässä jo kahdesti, joten nyt toivoa saattaa olla. Tosin korona saattaa lakaista kaiken tyhjäksi.

Voitko kertoa yhden asian, joka mielestäsi jää suurilta puolueilta katveeseen tailiian vähälle huomiolle tällä hetkellä?

Avoin ja läpinäkyvä päätöksenteko houkuttaa vaaliteltalla aina kansalaisia. Siitä ei suuret puolueet puhu. Eduskunnassa, vastoin korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä silputaan kävijä(lobbari)lista päivän päätyttyä. Teoilla näytetään, että avoimuus ja läpinäkyvyys ovat kaukana. Tuomalla lisää avointa päätöksentekoa, videoituja kokouksia ja julkisia pöytäkirjoja, saadaan kitkettyä piilokorruptio.

Kaikessa missä käytetään valtion rahaa, tulisi voida olla ydin arvona kehittää avoimuutta eteenpäin. Osakeyhtiöiden taakse ei saisi piiloutua. Kaikki kansalaiset voisivat halutessaan varmistua päätöksenteon ja rahan käytön oikeellisuudesta.

Mitä toivoisit yksittäiseltä rivijäseneltä, jotta piraatit voisivat onnistua puolueena?

Me tarvitsemme jokaista. Jos jokainen jäsenemme tekisi seuraavista ainakin yhtä, niin olisimme kiitollisia.

Lähde mukaan piirihallituksen toimintaan. Vaikuta paikalliseen toimintaan ja tuo esiin aiheita, joihin voitte tarttua. Aikaisempaa kokemusta hallitustyöskentelystä ei tarvita. Opastamme tehtäviin.

Lähde ehdokkaaksi kuntavaaleihin 2021. Kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan mukaan, siten toteutamme yhdenvertaisuutta ja moniäänisyyttä. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta, (harvalla on). Järjestämme koulutusta kaikille ehdokkaiksi valituille.

Seuraa ehdokkaitamme ja puoluetta, sekä paikallista piiriyhdistystä somessa. Kommentoi, tykkää tai jaa edelleen heidän viestejään. Kommenttien ei tarvitse olla ihmeellisiä, mutta niillä on iso merkitys. Jos kukaan ei ole kommentoinut, ei se seuraavakaan uskalla/vaivaudu. Joten kirjoita ”Samaa mieltä”, ”Miksi näin?” tms. Itse edelleen jakamalla ja tykkäämällä tarjoat ehdokkaan ajatuksia omalle yleisöllesi (ei haittaa yhtään, vaikka se olisi pieni) näin teet jakamisen helpommaksi taas seuraavalle. Ja on viestin vaikuttavuuden kannalta tehokasta, jos siinä on tykkäyksiä, jakoja ja kommentteja.

Kerro omalle yleisöllesi ajankohtaisista piraattitapaamisista yms. Käytä samoja #piraatit #sanavapaus #järjestelmäpäivitys omissa julkaisuissasi, kuin näet ehdokkaillamme ja yhdistyksillämme.

Tarvitsemme rahaa, jotta saamme tilattua vaalijulisteet. Nämä ovat yllättävän kalliita ja vievät kirkkaasti isoimman osan budjetistamme.

* Maksa jäsenmaksu, 20€/vuosi, tai vähävaraisilta 10€. (maksamisohjeet saat Membookista tai puoluesihteeriltämme)

* Pienkeräykseen ja rahankeräykseen osallistuminen lahjoituksilla. Voit lahjoittaa 1-1499€ anonyymisti. Jos lahjoitat Bitcoineina, suosittelen olemaan tarkka kurssin suhteen tai kertomaan nimesi. Tässä on hienovarainen raja yksityisyydensuojan ja avoimuuden kanssa, joka kulkee siis 1500 eurossa.

Osallistumisohjeita