Tiedote: Pysäyttääkö kansalaisaktivismi linkkiveron?

Lehdistötiedote
22.6.2018 klo 15.40
Vapaa julkaistavaksi

EU:n tekijänoikeusuudistus on uhka vapaalle tiedonvälitykselle ja ilmaisunvapaudelle. 

#SaveYourInternet / #PelastetaanInternet -kampanja kutsuu kaikkia vapaan tiedonvälityksen, ilmaisunvapauden ja Internetin tulevaisuudesta kiinnostuneita yli organisaatio- ja puoluerajojen osallistumaan kansalaiskeskusteluun ja aktivismiin linkkiveroa ja sensuuribotteja vastaan.

Oikeudellisten asioiden valiokunta asettui keskiviikkona 20.6. äänin 12-13 linkkiveron ja äänin 10-15 sensuuribottien puolelle. Seuraava uudistukseen liittyvä äänestys on todennäköisesti 4.7., jolloin äänestämässä on koko Euroopan parlamentti.  Uudistus voidaan siis vielä kaataa, mutta siihen tarvitaan puolue- ja organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä ja aktivismia.

Linkkiverolla (artikla 11) tarkoitetaan sanomalehtikustantajille tarkoitettua uutta, tekijänoikeuksiin rinnastuvaa, niin kutsuttua lähioikeutta. Tavoitteena on saada erilaisten nettipalveluiden tuottajat (etenkin Google ja Facebook) maksamaan journalistista sisältöä tuottaville toimijoille siitä, että niiden palveluissa levitetään uutislinkkejä. Linkkiveroa on jo aiemmin kokeiltu Espanjassa ja Saksassa. Kumpikaan kokeilu ei ole onnistunut parantamaan mediatalojen taloudellista asemaa. Sen sijaan kokeilut ovat siis johtaneet tilanteisiin jossa tiedonsaanti on vaikeutunut ja digitaalisten markkinoiden toiminta sotkettu.

Sensuuribotit (artikla 13) ovat automaattisella sisällöntunnistusteknologialla toteutettuja suodattimia, joilla ennakkotarkistetaan verkkopalveluun ladattava materiaali ennen kuin se julkaistaan yleisölle. Tarkoitus on estää tekijänoikeuksien alaisen materiaalien julkaiseminen ilman lisenssiä. Eri puolilla maailmaa kokeillut filtterijärjestelmät ovat osoittautuneet epätarkoiksi: paljon aivan luvallista sisältöä jää sensuuriin kiinni. Filtterit ovat käytännössä myös laajamittaista ennakkosensuuria joka on EU:n ja vapaan demokratian periaatteiden vastaista.

“Meppimme Julia Reda on aktiivisesti kampanjoinut ja toiminut näitä järjettömyyksiä vastaan. Muihin parlamentaarikoihin voi jokainen ottaa yhteyttä ja se onnistuu helposti esimerkiksi sivuston savethelink.org kautta, josta löytyy myös kattavasti tietoa uudistuksesta ja sen ongelmista. Lakipaketti sisältää valtavasti myös hyviä ja toivottavia asioita, minkä tähden näinkin isot ongelmat voivat päästä osalta mepeistä huomaamatta läpi. Nyt on aika vaikuttaa ja pelastaa internet!”, kannustaa piraattien puheenjohtaja Jonna Purojärvi.

Linkki: https://savethelink.org/act-now

Lisätiedot:

Jonna Purojärvi
Puheenjohtaja, Piraattipuolue r.p.
+358 45 310 2351

Tiia Mustonen
Tiedottaja, Piraattipuolue r.p. 
+358 40 738 0579

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi