Tiedote: Piraattipuolue ehdottaa vaihtoehtoista maakuntamallia

Lehdistötiedote
15.5.2018 klo 21:50
Vapaa julkaistavaksi

Soteuudistus ja sen mukana tuleva maakuntamalli on suunniteltu pienten kuntien ja haja-asutusalueiden tarpeisiin, jättäen huomiotta suurten kasvukeskusten yksilölliset tarpeet. Piraattipuolue on luonut oman vapaaehtoisuuteen perustuvan maakuntamallinsa jo vuonna 2013.

Soteuudistus vaikuttaa kaikkien kansalaisten terveydenhuollon toteuttamiseen, joten sen valmisteluun pitäisi käyttää erityistä huomiota. Tiukka aikataulu ei anna mahdollisuutta perusteelliseen vaikutusten arviointiin.

Tämänhetkinen ehdotettu maakuntamalli on rakennettu pienten kuntien ja haja-asutusalueiden tarpeisiin, mutta jättää huomioimatta suurten kasvukeskusten kuten pääkaupunkiseudun tarpeet.

“Tehdään yhdessä parempi malli! Nykyiseen maakuntamalliin tarvitaan lisäksi verotus- ja budjettioikeus sekä pääkaupunkiseudun oma maakunta. Haja-asutusalueiden selvien ongelmien korjaamisen lisäksi kunnollisella maakuntamallilla voitaisiin yksinkertaistaa byrokratiaa mm. AVI- ja Ely-keskusten osalta ja koordinoida toimintaa tehokkaammin myös pääkaupunkiseudulla”, kehottaa Helsingin kaupunginvaltuutettu ja puolueen varapuheenjohtaja Petrus Pennanen.

Piraattipuolue on luonut oman maakuntamallinsa osana puolueohjelmaansa jo vuonna 2013. Kunnat voisivat liittyä maakuntaan vapaaehtoisesti. Kunta voisi myös jättäytyä maakuntahallinnon ulkopuolelle ja huolehtia palveluistaan itsenäisesti.

“Vapaaehtoinen maakuntamalli olisi nykyistä ehdotusta joustavampi. Jos tietyn alueen asukkaat kokevat, että joitain asioita on järkevämpää järjestää lähialueiden kanssa yhdessä, on heille voitava suoda mahdollisuus määrittää rajansa ja palveluiden järjestämisen tapa. Hyvien mallien ja toimintatapojen levittäminen olisi mahdollista ja suotuisaa jokaisen osapuolen kannalta”, kommentoi puolueen puheenjohtaja Jonna Purojärvi.

Lisätiedot:

Piraattipuolueen puolueohjelma: https://piraattipuolue.fi/politiikka/puolueohjelma/

Petrus Pennanen
Varapuheenjohtaja
+358 40 502 0355

Jonna Purojärvi
Puheenjohtaja
+358 45 310 2351

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Petrus Pennanen maakuntauudistusta käsittelevässä kokouksessa
Puheenjohtaja Jonna Purojärvi puolueen kevätkokouksessa maaliskuussa Tampereella