Piraattipuolue on antanut lausunnon translaista

Lehdistötiedote
17.9.2014 klo 19:48
Vapaa julkaistavaksi heti

Piraattipuolue on antanut lausunnon translaista

Ministeriön valmistelema translakiluonnos transsukupuolisten virallisen sukupuolen vahvistamiseen on Piraattipuolueen mielestä riittämätön.

Piraattipuolue katsoo, ettei transsukupuolisten ennen sukupuolen vahvistamista olevan parisuhteen virallista statusta pitäisi olla tarpeen muuttaa. Pareilla tulisi itsellään olla mahdollisuus ilmoitusluontoisesti kertoa maistraatille, mikäli he haluavat avioliitostaan rekisteröidyn parisuhteen tai toisinpäin. Tällä tavoin toimiessa ei myöskään olisi tarvetta puolison suostumukselle sukupuolta vahvistaessa, sillä toimenpiteessä ei tällöin olisi suoria virallisluonteisia vaikutuksia toiseen osapuoleen.

Transsukupuolisten tarvitsemien lausuntojen saamista helpottamaan Piraattipuolue katsoo, että valtioneuvoston asetus erityistason sairaanhoidon järjestämisestä transsukupuolisten tutkimisessa tulee laajentaa jokaiseen sairaanhoitopiiriin. Sukupuolen vahvistamiseen tarvituista terveydenhuollon lausunnoista on toisen voitava tulla myös muualta, kun nykyisillään lausunnot vaaditaan HUSilta ja TAYSilta. Piraattipuolue painottaa psykiatrisen transsukupuolisuuden todentamisen tarpeen pohjautuvan sukupuoli-identiteettiin vaikuttavien mielenterveydellisten sairauksien poissulkemiseen ja peräänkuuluttaa varhaisempia tunnistusmekanismeja niin transsukupuolisuuteen kuin niihin sairauksiin, jotka sukupuoli-identiteettiin vaikuttavat.

Piraattipuolue on lausunnossaan myös esittänyt sukupuolen vahvistuksesta ikärajan poistoa sekä tuomitsee nykyisen Käypä hoito -suosituksen sen painostaessa stereotypioihin perustuvaan ulkomuotoon ja käytökseen sukupuolen osalta. Piraattipuolue suosittelee nykyisen transsukupuolisten Käypä hoito -suosituksen poistamista julkisen terveydenhuollon käytöstä toistaiseksi ja vaatii sitä päivitettävän vastaamaan paremmin nykyisiä käsityksiä sukupuolesta.

Lisäksi Piraattipuolue muistuttaa, kuinka laista tulisi kaikkialta muuttaa sana transseksuaali muotoon transsukupuolinen, kun jälkimmäistä tarkoitetaan.

Lausuntopyyntöön on vastaamassa myös Piraattinuoret, josta tiedotetaan myöhemmin.

Lisätiedot:

Jonna Purojärvi, tiedottaja
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 45 310 2351