Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tutkii Bemer-hoitolaitteen tehoa

Piraattipuolueen lehdistötiedote
3.9.2014 klo 22:10
Vapaa julkaistavaksi heti

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on lähettänyt kipupotilaille kutsun Bemer-merkkisestä laitteesta fibromyalgiapotilaille saatavaa apua kartoittavaan tutkimukseen. Bemer-laite on saanut aiemmin julkisuutta Suomen Olympiakomitean haksahdettua tukemaan sitä. Tapahtuma aiheutti laajasti ansaittua kritiikkiä.

Sanoista Bio-Electro-Magnetic-Energy-Regulation nimensä saavan laitteen jälleenmyyjän mukaan sen teho perustuu “laajaspektrisiin, heikosti sykkiviin magneettikenttiin”. Reumaliiton hoitosuosituksissa ei tämänkaltaisia hoitolaitteita mainita, Suomen Fibromyalgiayhdistyksen sivuilta ei löydy halaistua sanaa magneettihoidoista, eikä ihmiskehon ylipäätään tunneta reagoivan edes hyvin voimakkaisiin magneettikenttiin. Uskomushoidoissa sen sijaan magneetit kuuluvat vakiorepertuaariin, vaikka kliiniset kokeet ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet ne tehottomiksi.

Tunnetun ja luotetun auktoriteetin antaessa nimensä tutkimuksen tueksi on suuri riski päätyä tukemaan huuhaafirman markkinointia, jossa myös negatiivinen tulos kääntyy osoitukseksi laitteen tehosta. Muiden muassa Oulun yliopistoa hyväksikäyttänyt ja sittemmin Huuhaa-palkinnon korvavaloistaan saanut Valkee Oy on monilla edelleen tuoreessa muistissa.

Piraattipuolue kannattaa vahvasti tieteen edistystä, johon olennaisena osana kuuluu myös tuntemattomien ilmiöiden tutkiminen. Raja uskomushoitojen ja lääketieteen välillä on kuitenkin selvä. Uskomushoitojen minkäänlainen tukeminen veronmaksajien rahoittaman laitoksen puolesta on yksiselitteisen tuomittavaa, eikä kansallisen terveydenhuollon taho saa olla edistämässä tieteeseen perustumattomien uskomushoitojen yleistymistä.

Uskomushoitokokeilut ovat ensiluokkaista mainosta uskomushoidoilla rikastuville vedättäjille ja samalla ne haittaavat oikeaa hoitoa tarvitsevien potilaiden hoidon toteutumista.

 

Juttua muokattu 9.9.2014 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ottaessa yhteyttä puoleeseen.

Lisätiedot:

Jonna Purojärvi
Piraattipuolueen tiedottaja
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 40 1422 090

Lasse Kärkkäinen
Piraattipuolueen hallituksen jäsen
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi

Seuraavassa huolestuneen kansalaisen Piraattipuolueelle toimittama kirje, jolla Keski-Suomen sairaanhoitopiiri hakee potilaita Bemer-uskomushoitoihin: http://arkisto.piraattipuolue.fi/muut/ksshp-bemer/bemer-fibromyalgia-kirje_2014_redacted.jpg