Piraattipuolue uudistaa tekijänoikeuksia EU:ssa

Lehdistötiedote
22.1. klo 15:00
Vapaa julkaistavaksi heti

Piraattipuolue uudistaa tekijänoikeuksia EU:ssa

Piraattipuolueen saksalainen europarlamentaarikko Julia Reda on saanut tehtäväkseen tutkia ja asettaa uudistusehtoja Euroopan laajuisiin tekijänoikeusdirektiiveihin. Yksi piraattipuolueiden päätavoitteista on alusta asti ollut tekijänoikeuslain järkevöittäminen ja siksi Reda onkin luonnollinen valinta tehtävään. Raportissaan hän nostaa esiin useita ongelmiakohtia, jotka sotivat direktiivien alkuperäistä tarkoitusta vastaan: Selkeyttämisen sijasta direktiivit ovat aiheuttaneet yhä vaikeaselkoisempia tekijänoikeuslakipykäliä jäsenvaltioissa.

Tilanne on myös huomattu Suomessa perustuslakivaliokunnan toimesta, joka on todennut paikallisen lainsäädännön olevan mutkikas ja vaikeaselkoinen. Tekijänoikeuslakien selkeyttäminen ja järkevöittäminen on valiokunnan mietinnöistä huolimatta osoittautunut kohtuuttoman hankalaksi.

Teosten tekijänoikeussuoja-aikojen lyhentäminen voi olla raportin radikaaleimpia ehdotuksia. Tekijänoikeuslakien kansainvälinen kehitys saisi raportin ehdotusten toimeenpanon myötä kauan kaivatun uuden suunnan. Piraattipuolue toivoo Julia Redan korjausvaatimusten tuovan välttämättömimmät muutokset tekijänoikeuksiin EU-laajuisesti.

Aiheesta tarkemmin voi lukea lisää Piraattipuolueen aktiivin Olli Markkasen blogikirjoituksesta: http://blogi.piraattipuolue.fi/2015/01/21/piraattipuolue-paasi-kasiksi-tekijanoikeuksiin-eussa/

Lisätiedot:

Jonna Purojärvi, tiedottaja
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 45 310 2351

Olli Markkanen
etunimi.sukunimi@piraattipuolue.fi
+358 44 210 9092