reetta-ojala-2_300x300px

13
Reetta
OJALA

Puoluevaltuuston jäsen,
Helsingin piiriyhdistyksen varapuheenjohtaja,
sairaanhoitaja,
luonnontieteiden kandidaatti ja
neurotieteen opiskelija

Helsinki, Suutarila

Olen 37-vuotias neurotieteen opiskelija Helsingin yliopistossa. Aiemmalta koulutukseltani olen sairaanhoitaja ja luonnontieteiden kandidaatti (biologia). Olen myös 7-vuotiaan lapsen äiti. Kasvoin Vantaalla ja suurimman osan aikuisikääni olen asunut Koillis-Helsingissä. Kun jokin asia on minulle tärkeä tai huomaan epäkohtia, haluan osallistua asian hoitamiseen. Tämän vuoksi pidän tärkeänä osallistua yhteiseen päätöksentekoon. Piraattipuolueeseen päädyin, sillä puolueen ytimessä ovat kaikki minulle tärkeimmät asiat, kuten vapaus, yhdevertaisuus, yksityisyys ja tieteen arvostus. Puolueen periaateohjelmassa voit lukea lisää näistä, sekä muista tärkeistä teemoistamme.

Päätöksenteossa pitää mielestäni nojata periaatteiden sijaan tietoon. Tutkimukset ja selvitykset antavat mallin sille, miten erilaiset ratkaisut voivat vaikuttaa. Arvot kuitenkin vaikuttavat suuresti siihen, miten tilanteita tulkitaan ja mitä ratkaisuvaihtoehtoa pidetään parhaimpana.

Itselleni vankkumattomimmat arvot ovat yksilönvapaus ja yhdenvertaisuus. Uskon, että yhteiskunta pyörii parhaiten ja on tuottoisimmillaan, kun yksilöt voivat hyvin. Tämä edellyttää reiluja pelisääntöjä, sekä vapauksia. Perustulo antaisi ihmisille vapautta työskennellä ja opiskella omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Se myös helpottaisi yrittämistä. Ennalta ehkäisevä terveydenhuolto ja mielenterveystyö, sekä varhaiskasvatukseen ja koulutukseen panostaminen tarjoavat kansalaisille yhdenvertaisia mahdollisuuksia elämään. Kun jokainen voi hyödyntää vahvuuksiaan, koko yhteiskunta voi paremmin.

Tällä hetkellä yksi suurimmista yhdevertaisuusongelmista Suomessa on sukupuolen mukaan määräytyvä asevelvollisuus. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut meidät huolehtimaan myös omasta turvallisuudestamme. On kutenkin muistettava, että sodassa tarvitaan muutakin kuin sotilaita. Lähitulevaisuudessa myös ilmastonmuutos voi aiheuttaa erilaisia kriistilanteita, kuten myrskyjä ja tulvia, täällä Suomessakin. Olisi tärkeää, että siviiliväestössä olisi kattavasti osaamista mm. sairaanhoidosta, hätämajoitusten järjestämisestä, rakentamisesta yms. Tällä hetkellä siviilipalvelus keskittyy enemmän tehtäviin, joiden merkitys on suurempi rauhan aikana. Vain miehiä koskevasta asevelvollisuudesta tulisi siirtyä kaikille yhteiseen kansalaispalvelukseen, jossa jokainen voisi kiinnostustensa ja kykyjensä mukaan harjoitella itselleen sopivimman roolin kriisitilateiden varalle.

Luonto on minulle äärimmäisen tärkeä. Luonnossa liikkuminen tekee hyvää mielelle. On kuitenkin muistettava, että olemme itsekin osa luontoa ja täysin riippuvaisia siitä. Luonto on välttämättömyys, josta huolehtimalla autamme myös itseämme. Luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen vaikuttaa myös suoraan omaan hyvinvointiimme. Mitä pidempään vitkastelemme ilmasto- ja ympäristötoimissa, sitä suuremmaksi lopullinen lasku käy. Tämän vuoksi kaikessa päätöksenteossa on otettava huomioon ympäristö- ja ilmastovaikutukset. Ekologisen siirtymän on tapahduttava oikeudenmukaisesti ja olenkin sitoutunut oikeudenmukaisen siirtymän periaatteisiin.