Eduskuntavaaliehdokas

Savo-Karjalassa
pekkamustonen-245×245

89
Pekka
MUSTONEN

Piraattipuolueen puheenjohtaja,
Savo-Karjalan piiriyhdistyksen
hallituksen puheenjohtaja,
opettaja, IT Manager

Savo-Karjala: Joensuu

Olen 41-vuotias perheenisä ja pitkän linjan piraatti Joensuusta. Työelämän puolella minulla on taustaa muiden muassa opettajana, olen opettanut kirjaimellisesti kaikkia vauvasta vaariin sekä erityistä tukea tarvitseviin. Tätä nykyä toimin IT Managerina kansainvälisessä yhtiössä. Koska työni puolesta olen tietokoneiden kanssa riittävästi tekemisissä istumatyössä, kaipaan sille vastapainoksi liikkumista, kävelyä, uintia, hiihtämistä, pyöräilyä, kalastustakin. Luonto ja liikunta tuovat hyvin tasapainoa hektiseen työelämään ja perhearkeen.

Lähdin aikanani kauan kauan sitten mukaan piraattipuolueen toimintaan, koska lopulta puoluekentälle ilmestyi puolue, joka ajaa kaikkia minulle tärkeitä asioita. Erityisesti vapaus ja avoimuus ovat teemoja, jotka minusta piraatin tekevät. Kannatan aitoa tasa-arvoa, jokaisen oikeutta olla oma itsensä sellaisena kuin on, toteuttaa itseään kuten parhaaksi katsoo, toki niin ettei toiminnallaan loukkaa muiden vastaavaa oikeutta.

Vapaat yhteiskunnat ovat onnellisimpia, jokaisen rajoituksen vapaudelle tulee olla äärimmäisen hyvin perusteltu. Vapauden tulee ulottua paitsi ihmisen omaan elämään, myös koko yhteiskuntaan. Turhat lait, joilla rajoitetaan vapauksia, tulee poistaa. Yrittämisen tulee olla nykyistä vapaampaa ja keinotekoisia rajoituksia luonnolliselle kilpailulle tulee purkaa.

Avoimuus on teema, jonka tahdon nähdä etenkin hallinnossa, jokaisen hallintokoneiston päätöksen tulee olla avointa ja näkyvää valmistelusta lopulliseen nuijankopautukseen saakka. Tämän tulee koskea niin eduskuntaa, kunnanvaltuustoja kuin kaikkea muutakin yhteiskunnan hallintoa. Ainoat syyt salata asioita missään kohtaa valmistelua ovat ihmisten yksityisyyden suoja ja valtion turvallisuus (etenkin jälkimmäisessä tulee olla tarkkana, että kyseessä oikeasti on perustellusti salaamista vaativa asia).

Avoimen ja vapaan yhteiskunnan tärkeänä osana on hyvin suojattu yksityisyys. Siinä missä hallinnon tulee olla täysin avointa, tulee meidän yksityiselämämme taas olla täysin suojattua. Jokainen saa itse päättää mitä tietoja jakaa itsestään ja elämästään muualle. Valtio tai mikään muu taho ei saa vakoilla, salakuunnella tai tallentaa muutenkaan mitään dataa liittyen kansalaisen toimintaan, ellei tälle erillistä lupaa ole annettu, tai tiedon keräyksen taustalla ole todella vahva epäily vakavasta rikollisesta toiminnasta. Tämä yksityisyys kattaa myös liikkumisemme, vastustan kaikella voimallani esimerkiksi ajatusta autoverotuksen muuttamisesta niin, että veroja maksettaisi ajettujen kilometrien mukaan. Tällainen järjestelmä edellyttäisi jatkuvaa paikantamista, joka loukkaa törkeästi oikeutta yksityisyyteen.