monykuany-web

Gweal MONYKUANY

Valtiotieteiden kandidaatti

Helsinki, Arabianranta

Olen ensimmäistä kertaa vaaleissa ehdolla oleva, Espoosta suurkaupungin sykkeeseen viisi vuotta sitten muuttanut monikulttuurinen valtiotieteiden opiskelija. Taustaltani olen puoliksi suomenruotsalainen ja puoleksi eteläsudanilainen. Tunnen hyvin vahvaa yhteenkuuluvuutta Helsingin väestön kanssa, joka koostuu monista erilaisista kulttuureista tulevista ihmisistä. Tärkeimmät henkilöt minulle maailmassa ovat äitini ja isoäitini, jotka ovat tukeneet minua kaikessa, mitä olen tehnyt ja kasvattaneet minua niin, että hyväksyn kaikki ihmiset heidän taustastaan riippumatta. Joka kerta kun näen, että Donald Trump mainitaan somessa, lisään kirjan listalle. Tavoitteeni on lukea kaikki kirjat listalla vuoden loppuun mennessä. Muut harrastukseni ovat musiikki ja urheilu.

Olen ollut aktiivinen AIESEC-opiskelijajärjestössä kolme vuotta ja saanut siellä rakennettua verkoston niin Suomessa kuin ulkomailla. Toimin Helsingin Yliopiston paikallisosaston puheenjohtajana vuonna 2015. Järjestön kautta löysin työpaikan kaverini perustamassa startup-yrityksessä, jossa työskentelin noin vuoden. Siellä opin paljon yrittäjyydestä ja palveluiden tuottamisesta niin yksityiselle, kuin julkiselle sektorille.

Uskon vapaaehtoistyön ja yhdessä tekemisen voimaan ja olen ollut mukana Pakolaisavun, Vailla Vakinaista Asuntoa (VVA) ja Faces-festivaalin toiminnan järjestämisessä. Opinnoissani olen kiinnostunut sosiaalipolitiikasta ja yhteiskunnan muutoksesta.

Kunnanvaltuustossa on parhaimmat mahdollisuudet vaikuttaa oman lähialueen politiikkaan. Helsingissä haluan auttaa heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä sopeutumaan yhteiskuntaan: asunnottomat, turvapaikanhakijat ja paperittomat maahanmuuttajat, unohtamatta ikääntyviä ihmisiä. Haluan olla mukana luomassa Helsinkiä, jossa ihmisten eri taitoja, taustoja ja kokemuksia käytetään hyvinvoinnin luomiseen ja kaikkia kohdellaan yksilöinä, eikä vain eri ryhmien edustajina.

Miksi Piraatit?

Yksilönvapaus: Yhteiskunnassa yksilön erikoisosaamisen ja hyvinvoinnin tärkeys lisääntyy koko ajan. Vanhat ajattelutavat koulutuksessa ja työelämässä eivät enää toimi. Erimuotoiset uskonnot ja elämäntavat yleistyvät. Ihmisille on annettava henkistä liikkumatilaa.

Syrjinnänvastaisuus: Olen nähnyt elämässäni paljon ennakkoluuloja. Ihmisiä ei saa ennakkoon leimata, seksuaalisen suuntautumisen, etnisen taustan tai muiden tekijöiden perusteella. Suomen mediassa annetaan rasistisille mielipiteille liian paljon tilaa.

Ei valvontayhteiskunnalle: Kun ihmiset eivät osaa suojautua verkossa ja eivät ole medialukutaitoisia, valtioiden ja suuryritysten on helpompi ajaa omaa etunsa yksilön oikeuksien kustannuksella. Sosiaalinen media on niin vakiintunut osa tämän päivän elämää, että ihmisten on tiedostettava, miten he voivat suojautua omien tietojen urkinnasta ja väärinkäytöstä.

Järkevä ympäristöpolitiikka

Valtioiden hallitukset ja yritykset alkavat tajuamaan, että heidän on pakko panostaa ympäristöystävällisyyteen, mutta kansalaiset ovat vähintään yhtä tärkeässä asemassa. Teknologialla voi tehdä paljon ympäristön hyväksi ja tutkimustieto on käytettävä ympäristöpolitiikan perusteena. Ympäristökasvatusta pitäisi lisätä koulussa ja voisi sopia hyvin yhteen yrittäjyyttä ja yhteiskuntaa käsittelevien kurssien kanssa.