tuula-muukka

Tuula MUUKKA

Lappeenrannan kuntavaalityöryhmän jäsen, lautakunnan varajäsen, englannin kielen kääntäjä

Kaakkois-Suomi / Lappeenranta

Olen 53-vuotias ja opiskellut englannin kielen kääntäjäksi. Aloitin työnteon 14-vuotiaana siivoojana, ja sen jälkeen olen tehnyt monenmoista koulunkäynnin ja opintojen ohessa ja varsinaisella työurallakin. Olen nyt eläkkeellä, ja päivisin hoidan kotiani ja kissaani, tapaan ystäviäni, ompelen, olen mukana yhdistystoiminnassa sekä seuraan yhteiskunnallisia tapahtumia.

Yksilön vapaus on minulle erittäin tärkeä arvo. Jonkinlaiseksi motokseni on muodostunut lause ”Elä ja anna toistenkin elää”. Vaikken olisikaan jonkun toisen ihmisen kanssa samaa mieltä, hänellä on oikeus omaan mielipiteeseensä. Kokonaan eri asia on, miten kukin toimii: jos jonkun käsitykset ovat esimerkiksi väkivaltaisia, ne eivät saa johtaa väkivaltaisiin tekoihin, joihin luen myös kunnianloukkauksen.

Valtioksi järjestynyt yhteiskunta on meille tarpeellinen siksi, että kaikilla olisi samat mahdollisuudet saada koulutusta, ammatti, mielekästä työtä, terveydenhoitoa ja vapaa-ajan nautintoja. Tässä kohtaa keskeiseksi vaikuttajaksi nousee raha, jota pitää pystyä jakamaan niin, etteivät tuloerot kasva tolkuttomiksi ja ettei kukaan meistä putoa yhteiskunnan ulkopuolelle.

Mielestäni kouluissa tulisi paremmin ottaa huomioon se, että meissä ihmisissä on monenlaista oppijaa: yksi oppii lukemalla, toinen tehtäviä tehden, kolmas leikin tai pelin kautta. Nyt alkanut koulu-uudistus ei edelleenkään ota tätä huomioon.

Kansalaispalkka on paitsi tarpeellinen myös pakollinen uudistus, koska työssäkäynti ei enää kannattele yhteiskunnan rakenteita entiseen malliin. Tämän tekstin kirjoitushetkellä ”Avoimia työpaikkoja oli Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilaston mukaan vuoden 2016 toisella neljänneksellä 30 600 - -”. (Tilastokeskus 17.8.2016) Samaan aikaan ”Työttömiä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2016 syyskuussa 204 000 (virhemarginaali ±18 000)”. (Findikaattori 25.10.2016) Millään matematiikalla ei siis voida työllistää kaikkia työnhakijoita. Me voisimme kansakuntana vihdoin lakata kyykyttämästä ihmisiä ja antaa heidän tehdä omalta kannaltaan järkevämpiä asioita kuin ravata luukulta toiselle anomassa välttämättömiä tukia.