lahteenmaki-web

Pasi LÄHTEENMÄKI

Espoon kaupungin varavaltuutettu ja tarkastuslautakunnan jäsen,
Uudenmaan piiriyhdistyksen varapuheenjohtaja,
tekniikan tohtori, fyysikko

Uusimaa: Espoo

Olen 38-vuotias tekniikan tohtori Espoosta. Tykkään pohtia suuria kysymyksiä ja mielelläni myös löytäisin niihin ratkaisuja. Politiikka on fyysikolle ehkä hieman epätavallinen harraste, mutta koska suurimmat ajankohtaiset ongelmamme liittyvät läheisesti politiikkaan, niin tässä tapauksessa varsin looginen.

Olen Espoon kaupungin varavaltuutettu ja tarkastuslautakunnan jäsen. Lisäksi toimin Uudenmaan Piraattien piiriyhdistyksen varapuheenjohtajana. Koulutukseltani olen tekniikan tohtori (fyysikko). Teen tutkimuspainotteista työtä mikroaaltotekniikan ja kvanttilaskennan parissa.

Tykkään luonnosta, pitkistä road-tripeistä, vuorille kiipeämisestä, ohjelmoinnista ja filosofiasta. Olen myös leikkinyt ajatuksella tieteenfilosofisen kirjan kirjoittamisesta.

Tärkeimmät vaaliteemani ovat ilmasto, yksityisyys, yksilönvapaudet ja politiikan avoimuus. Tiedossa on myös lukuisia muita suuria haasteita, kuten sote, yhteiskunnan kestävyys, ilmastonmuutos, maahanmuutto, väestörakenteiden muutokset ja koneoppimisen mukanaan tuoma kehitys. Parhaat mahdolliset ratkaisut näihin saattavat osoittautua varsin kivuliaksi, mutta samalla niiden etsiminen on epäilemättä välttämätöntä ja todennäköisesti myös varsin mielenkiintoista. Yksityisyys, yksilönvapaudet ja politiikan avoimuus ovat luonnollisestikin kaikessa voimakkaasti läsnä.

Piraattipuolueen arvomaailma ja tavoitteet ovat aina olleet lähellä sydäntäni. Viime aikoina olen ollut ilmastonmuutoksen lisäksi erityisen huolestunut mm. EU:n tekijänoikeusuudistuksista, jotka mielestäni osoittavat, etteivät päättäjät ymmärrä internetin toimintaa tai ehkä yleisemmin edes monien yhteiskunnassa nykyään vaikuttavien ryhmien välistä kanssakäymistä ja sen merkitystä. Kansalaisten yksityisyyteen, vapauksiin, sananvapauteen ja internetin toimintaan ei tule kevein perustein puuttua.

Ilmastosmuutoksesta sanoisin, että sitä vastaan tulee taistella agressiivisesti ja tasapuolisesti ilmastovaikutuksia verottaen kuitenkin ylilyöntejä ja tarpeetonta kurjistamista välttäen. Energiantuotannossa tulee siirtyä mahdollisimman nopeasti ydinvoimaan ja muihin ilmastovaikutuksiltaan lähes päästöttömiin tuotantomuotoihin.

Väestörakenteen muutoksiin ja koneoppimisen ajamaan talouden kehitykseen tulee varautua perustulon ja robottiveron kaltaisia mahdollisuuksia tutkimalla. Kannatan melko liberaalia työperäistä maahanmuuttopolitiikkaa, mutta suhtaudun kriittisesti humanitaariseen kansainvaellukseen elintasopakolaisuudesta puhumattakaan.

Kuvailisin itseäni pragmaattiseksi idealistiksi, joka tunnistaa kompromissien tarpeellisuuden ja on tarvittaessa valmis luovimaan yhteisiä päämääriä parhaiten toteuttavan polun unohtamatta kuitenkaan tärkeintä. Lupaan lukea kaiken vastaanottamani sähköpostin, jos suinkin mahdollista ja huomioida rakentavan kritiikin niin nyt kuin vastaisuudessakin.