Piraattien kansanedustajaehdokas taistelee oikeudessa anonymiteetin puolesta

Piraattipuolueen kansanedustaja­ehdokas Kim Holviala tuomittiin tänään Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa vankeuteen avunannosta huume­rikoksiin hänen ylläpidettyään Sipulikanava-nettisivustoa. Tuomio ei ole lainvoimainen, koska käsittely jatkuu todennäköisesti hovioikeudessa ja korkeimmassa oikeudessa.

Tuomiossa on kyse merkittävästä ennakkotapauksesta, koska ensimmäistä kertaa Suomessa syytetään sivuston ylläpitäjää sivuston käyttäjien teoista. Tapauksen luonteen vuoksi myös käräjäoikeus päätöksessään puolitti syyttäjän vaatiman tuomion pituuden ja samalla hylkäsi vaatimuksen määrätä Holviala vangittavaksi.

Piraattipuolue haluaa korostaa, että Holviala ei ole myynyt huumeita.
Hän ei ole myöskään saanut toiminnastaan Sipulikanavan ylläpitäjänä taloudellista hyötyä.

Piraattipuolueelle tapaus on tärkeä sananvapauden ja ylläpitäjän vastuun näkökulmasta. Holviala on toiminut anonyymin keskustelun mahdollistaneen sivuston ylläpitäjänä, joka ei voi oikeusvaltiossa olla rikos. Jokaisella tulee olla oikeus esiintyä nimettömästi tai nimimerkillä. Yksittäiset palvelut voivat rajoittaa näitä oikeuksia, mutta se ei kuulu valtion tehtäviin.

Piraattipuolue vastustaa voimakkaasti kaikkia pyrkimyksiä rajoittaa sananvapautta eikä palvelun tarjoajaa tai ylläpitäjää pidä asettaa vastuuseen palvelun käyttäjän tekemisistä. 

Anonyymien foorumien merkitys netissä on globaalilla tasolla valtaisa ja mm. kriittinen tietolähde esim. ihmisoikeusrikoksien paljastamisessa. Siksi on tärkeää, että tämä ennakkotapaus käydään huolella läpi kaikissa oikeusasteissa, jotta yleinen sananvapaus ja toisaalta yksityisyys eivät vaarannu mahdollisten yksittäisten rikollisten tekojen takia.

Myös Electronic Frontier Finland ry puolustaa kansalaisten oikeutta viestiä anonyymisti.